Martin Frljić o boravku u Indoneziji: Predivno iskustvo ispunjeno radom i uživanjem

0
Martin Frljić, talentirani crtač iz Viteza i magistar likovnih umjetnosti, u ožujku 2018. godine otpočeo je svoju avanturu u Indoneziji.

Nakon završetka školovanja u Širokom Brijegu odlučio se potražiti neko novo iskustvo. Bio je jedan od sedamdesetak mladih umjetnika iz 44 zemlje sa svih kontinenata koje je umjetnička znatiželja dovela na tromjesečno upoznavanje s jezikom i kulturnim tradicijama Indonezije.

Martin Frljić u Sarajevu će od 13. do 15. lipnja 2019. godine izložiti svoje umjetničke radove koji opisuju indonezijsku kulturu kroz njegovu maštu. Radovi Martina Frljića su remek djela i svaki izvanredni crtež se sastoji od suptilnih detalja.

Kako je došlo do toga da odete u Indoneziju i predstavljate BiH na IACS-u (Indoneisa Art and Culture Scholarship) programu?

Pred kraj studentskog života u Širokom Brijegu osjećao sam veliku potrebu promijeniti sredinu, otputovati u neku egzotičnu zemlju, dalje se obrazovati… Želio sam ne samo okrenuti novu stranicu života, nego ispisati jednu potpuno novu knjigu.

Saznao sam za natječaj Indonezijske ambasade u BiH za tromjesečni studijski program u Indoneziji i ne očekujući previše odlučio sam se prijaviti.

Posebno zanimljivo bilo je to da sam već tada na intervjuu iznio ideju da po povratku iz Indonezije napravim samostalnu izložbu pod nazivom “Indonesia Experience”, na kojoj bih kroz svoje radove dočarao sve što sam doživio i vidio, a koja bi ujedno bila i moja prva samostalna izložba u BiH. Svidjela im se ta ideja, osjetili su da imam potencijal za tako nešto, a prepoznali su i potencijal u smislu povezivanja i promocije dviju prijateljskih država na području umjetnosti.

Kako biste opisali cjelokupan boravak u Indoneziji?

Teško je to opisati riječima. Za mene likovnog umjetnika lakše je izraziti se vizualno. Srećom imam taj dar da preko crteža prenesem iskustva i emocije.

 

Tako da je najbolji odgovor na ovo pitanje moja predstojeća izložba. No, ipak mogu reći da je taj period za mene bio izuzetan. Susret sa drugačijom kulturom i društvenim okruženjem, drugačijim načinom života i obićajima. Sve me je to fasciniralo i inspiriralo da stvaram posve drugačije radove nego prije odlaska u Indoneziju. Nisam želio biti samo turist ili na indonezijskom “satu bule”, već netko tko će dublje prodrijeti u srž te čudesne zemlje. Iako sam se davno vratio, još uvijek je intenzivno doživljavam preko svojih radova.

Što Vas je najviše inspiriralo i kako su nastali prvi crteži?

Ideja je bila da provedeno vrijeme u Indoneziji iskoristim na način da što više promatram, zabilježim fotoaparatom i po povratku kući sve pretočim u crtež. Izdržao sam tri dana tako prikupljajući dojmove, a već četvrti dan nakon što je “jet lag” popustio, počeo sam crtati i tako su nastali prvi crteži za izložbu “Indoneisa Experience”.

Najviše me inspirirao ples, plesni pokreti tijela, tradicionalna indonezijska nošnja. Sve je bilo ispunjeno umjetnošću. Inspirirale su me raznorazne maske, “wayang” lutke, stanovnici sela, priroda i rižina polja. Indonezija je za mene bila nepresušan izvor inspiracije.

Što je najupečatljivije što ste doživjeli tamo?

Najupečatljiviji je definitivno bio završni performans u kulturnom centru “Taman Ismail Marzuki” u Jakarti. Iako sam imao svoju izložbu sa postavkom od 17 crtežanastalih za vrijeme boravka u Indoneziji, toga dana sam imao još i plesno-glazbeni nastup pred organizatorima studija i predstavnicima vlasti, te pred skoro 2.000 ostalih posjetitelja. Plesao sam odjeven u tradicionalnu “Javanese” odjeću i svirao sam tradicionalni instrument “Gamelan”. U isto vrijeme bio sam aktivan na više polja umjetnosti.

Gdje ste točno bili i kako je izgledao studentski dan u indoneziji?

Prvi tjedan svi studenti iz cijelog svijeta bili su zajedno u Jakarti na otoku Java, gdje smo imali lakši edukativni program i više prostora za druženje i zabavu. Potom su nas rasporedili u više grupa i poslali na više lokacija.

Ubrzo sam po dolasku uočio prednosti te lokacije i idealne uvjete za crtanje.

Tipičan dan u Yogyakarti je počinjao buđenjem u studentskom domu “Puri Cartenz”, zatim odlazak u jednu od učionica UPN (Universitas Pembangunan Nasional Veteran Yogyakarta) sveučilišta, gdje bismo 3 sata učili Indonezijski jezik, nakon toga bi imali kratku pauzu za ručak i onda su počinjale pripreme za sate plesa. Ples bi trajao do 14 h, potom sati glazbe i onda povratak u studentski dom.

Nisam imao vremena za odmor i zabavu, samo sam crtao i na papir prenosio sve što me se dojmilo tijekom dana. Priznajem bilo je veoma naporno i fizički i psihički, jer da bih crtao morao sam žrtvovati zasluženi odmor i san nakon ispunjenog dana. Ali kako se bližio kraj tako sam bio sve više motiviran i ustrajan da završim započeto.

Imali smo organiziran desetodnevni izlet na Bali, gdje sam se odmorio i prikupio novog materijala koji će mi poslužiti kao inspiracija za radove nastale poslije. Po povratku sa Balija počele su pipreme za završni performans koji će se održati na kraju studija u Jakarti, odakle je sve i počelo.

Bili ste i na Baliju, kako biste opisali to iskustvo?

Na Baliju sam Indoneziju doživio posve drugačije nego kako sam je doživio na Javi, gdje je više prožeta islamskim utjecajem. Na Baliju je zastupljenija hinduistička kultura i način života, sa mnogo zapadnjačkog utjecaja zbog velikog broja turista. Čak je i “Nasi Goreng” (tradicionalna riza) drukčija.

Priroda i valoviti ocean sa žarko crvenim odsjajem sunca u 18:00 h, me je posebno ushićivalo. Prvi put u životu imao sam priliku surfati i odupirati se valovima i gravitaciji, misleći pritom kako sam doslovno u raju. Ujutro bih rano ustajao i meditirao uz zvukove prirode i manifestaciju boja koju pruža izlazak sunca. Na mojim crtežima prisutno je mnogo simbola koji predstavljaju Bali, njihov karakteristični ples, maske i skulpture. Sve u svemu jedno predivno iskustvo ispunjeno radom i uživanjem.

Izvor: Jabuka.tv