Ovo su kirurzi koji su napravili čudo: Uspješno su razdvojili sijamske blizanke

0

OSAM kirurga danas se obratilo javnosti. Mnogi ih nazivaju herojima. A oni, skromni, ističu, zajedništvo i zahvaljuju jedni drugima na pomoći tijekom 14-satne operacije razdvajanja sijamskih blizanki koja je izvedena na zagrebačkom Rebru jedne subote prije dva mjeseca. Djevojčice su dobro i izvan su životne opasnosti.

Ukupno 23 liječnika i medicinskih sestara sudjelovalo je u zahvatu.

Medijima su se danas obratili prof. dr. sc. Tomislav Luetić, doc. dr. sc. Ruža Grizelj, prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. Dražen Belina, prim. dr. sc. Sanja Konosić,
doc. dr. sc. Krešimir Bulić te dr. Danko Mikulić. Osim njih, medijima su se obratili ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić koji je istaknuo kako je ovo druga takva operacija u svijetu te prva uspješno izvedena i  prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor koji je kirurge nazvao “frontmenima”.

Njih osam odradilo je najveći dio posla, a svi poručuju kako bi se opet odazvali pozivu te da su sretni što su bebe dobro. Mihaljević kaže kako se takvoj operaciji prisustvuje jednom u karijeri, a Mikulić ističe da će ovo ostati zapisano u povijesti hrvatske medicine. Svi liječnici, osim Mikulića, su sa zagrebačkog Rebra.

Prof. dr. sc. Tomislav Luetić, vodio je operaciju razdvajanja

Dr.sc. Danko Mikulić. Zaposlen je kao odjelni liječnik na Klinici za kirurgiju KB Merkur. Specijalist je opće, dječje i digestivne kirurgije.

Prim. dr. sc. Sanja Konosić, dr. med., specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspecijalist intenzivne medicine

Dražen Belina, dr. med., specijalist dječji kirurg, specijalist kirurg, subspecijalist kardijalne kirurgije.

Doc. dr. sc. Ruža Grizelj, dr. med., specijalist pedijatar s užom specijalizacijom iz neonatologije. Pročelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu

Prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević,
dr. med., specijalist iz anesteziologije,
reanimatologije i intenzivnog liječenja. Predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje

Doc. dr. sc. Krešimir Bulić, specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije.

Prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. med., specijalist dječje kirurgije.

Izvor: Index.hr